Vadas egyszerűen

Hozzávalók:
70 dkg sertés hús kis szeletekre vágva
2 db nagyobb vöröshagyma
3g. fokhagyma
1 nagy tejföl
4 ek. mustár
4 db babérlevél
(mivel nem használunk zöldségeket a mustár és a babérlevél kihagyhatatlan és nem lehet helyettesíteni)
2 dl tej
só, bors, majoranna
2-3 ek. liszt

Elkészítés:
A szeletelt húst kevés olajon, vizesedésig (amikor levet ereszt) pároljuk.Addig vágjuk föl a vöröshagymát. (ahogy tudjuk, mert mindegy milyen a designese).Adjuk a húshoz és pároljuk össze. Amikor a hagyma is kiengedte a levét fűszerezzük.Sóval, borssal, kevés majorannával. Öntsük föl 1 l. vízzel. Tegyük bele a babérleveleket és 2 ek. mustárt. Minimum 1 órát főzzük fedő alatt. Ez idő alatt elkészíthetjük a zsemlegombócot. A recept lejjebb zsemlegombóc néven szerepel:-)
Ha a hús megpuhúlt, adjuk hozzá a 2 dl tejet. Ha szükséges még vizet, mert ezt a szaftot nem érdemes sajnálni, ugyan is eteti magát. Egy kis edényben keverjük ki csomómentesre a tejfölt. Tegyük hozzá a lisztet, ezzel is keverjük ki, majd adjuk hozzá a maradék (2 ek) mustárt. Megint keverjük el.
Ha a hús forr csurgassuk bele a tejfölt ( habarás). Folyamatosan keverjük, lehet habverővel is, így biztos nem lesz csomós. 3-4 percig forraljuk, hogy a liszt kifője az ízét és besűrítse a szószt.
Ha túl sűrű lett tejjel hígítsuk ne vízzel.
Amikor kész ne takarjuk le a fedővel, mert vissza hígulhat és így állásában is sűrűsödik még egy kicsit.
Az igazság az, hogy sok mindennel ellentétben ez a szósz felmelegítve az igazi, met akkor "érik" össze az íze.

Vallomás: Az eredeti vadas sem macera, de még is az. Ezzel a változattal egy kicsit könnyíthetünk a konyhai
álldogáláson és még is, egy idő igényesnek látszó fogással állhatunk elő.Nekem ezt a változatot nagymamám tanította, mert épp nem volt kedve a konyhában álldogálni, de megakart lepni, mert az egyik kedvenc ételem.
Mi a tanulság?:
Tartsunk a közelben egy db nagymamát, vagy főzzünk egyszerűen.




Nincsenek megjegyzések: