Rakott oldalas

Rakott oldalas

( Egy olasz recept adta az ötletet. Az az étel kicsit más fűszerezéssel és zöldborsóval készül. Torinói oldalas néven szerepel az étlapokon.)

Hozzávalók:
Oldalas-2csont=1 db-hús
Paradicsom sűrítmény-konzerv
Oregánó, só, bors,fokhagyma,
vöröshagyma,pirospaprika
1. teáskanál cukor
Spagetti tészta
Reszelt sajt



Elkészítés:
A szokásos módon pörkölt alapot készítünk csak most nem kell paprika és paradicsom. De aki szeretne paradicsomot nyugodtan tehet bele, csak gazdagabb lesz tőle. Ezesetben hámozzuk meg a parit, hogy ne kallódjon az ételben az összepöndörödött héja.
( pörkölt alap:Kockázott vöröshagymát olajban üvegesre pároljuk, ekkor mehet bele a fokhagyma, pari, paprika. Levesszük a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, alaposan elkeverjük és gyorsan felöntjük vízzel.
A hagyományos pörkölt alap nem olajjal, hanem szalonnával és annak zsírjával indul.)
A pöri alapba bele tesszük a húst, felöntjük bő vízzel. Lehet leves is vagy leveskockából készítsünk lét.
Ízlés szerint fűszerezzük. Minimum 1 órát főzzük. Ekkor mehet bele a parikonzerv. A paradicsom kicsit savas ízű ezért tegyünk bele 1 teáskanál cukrot. Ettől nem lesz édes, de nem érezni majd a pari savas ízét és a hús is omlósabb lesz. 20 percig főzzük össze. Közben főzzük ki a tésztát.
Amikor minden kész, rétegezzük tepsibe. A tepsi aljára a pöriszósz olaját kanalazzuk. Tészta--hús szósszal--tészta...amíg tele nem lesz a tepsi. A tetejét gazdagon szórjuk meg reszelt sajttal és a maradék szószból kanállal csorgathatunk márvány mintát. A sütőben magas hőfokon Kb. 20-25 perc kell neki. Akinek grilles sütője van javaslom egy 10-15 percig azért süsse össze.
Fontos:
-Ha túl sok szószt teszünk a tepsibe, akkor sütés közben kirotyog. Ha túl keveset kiszárad. Nem tudom megmondani az ideális mennyiséget, mert nem mindegy a tepsi méret és hogy mennyire sűrű a szósz. Bocsánat, de kísérletezni kell. A visszamaradt szósz, ha marad, tegyük el, mert, ha kiszárad, nyakon lehet önteni a tányéron a tésztát.
-Aki szereti a füstölt ízt, tegyen bele füstölt húst, vagy dobjon bele 1 füstölt kockát.
-Próbáltam már többféle húsból is, de csak az oldalassal lesz igazi finomság. Amikor a pörköt elkészült, ki lehet csontozni a húst, de nagyon maszatos és macerás meló.

Nincsenek megjegyzések: