Zsemlegmbóc

Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 db egész tojás
só, aprított petrezselyem ez utóbbi nem fontos
4 db zsemle vagy 6 szelet kenyér
víz

Elkészítés:
Zsemle: Vágjunk e zsemléből szeleteket, mintha kenyér lenne, majd kockázzuk föl.
Tegyük száraz tepsibe és pirítsuk meg magas hőfokon.
Lesz kocka, amelyik kicsit elszégyenli magát, azt dobjuk ki.
Amíg a zsemle kockák napoznak készítsük el a masszát:
Egy nagy keverőtálba tegyük a lisztet. Sózzuk és ha szárított petrezselymet használunk,azt is adjuk hozzá.Még így szárazon keverjük össze. Üssük bele a két egész tojást. A vizet fokozatosan adagoljuk a masszához. Ennyi liszthez fél liter víz minimum kell.Amikor keverjük a masszát és egyértelmű, hogy igényel még egy kis vizet,akkor ne kevergessük tovább, hogy összeálljon adjunk hozzá keveset a vízből.Ha félig már massza a massza mehet bele a petrezselyem.
A liszt-víz aránnyal játszani kell. Nagyon sűrű palacsinta inkább sűrű tapadós nokedli tésztát kell kapnunk, DE ezt biza, csomómentesre kell kikeverni...:-( Igen ez fájdalmas művelet és a látványa se szép, de amikor beletesszük a pirított kenyeret,...hát maradjunk annyiban, hogy nem étvágy gerjesztő. Ha amassza jó állagú, mehet bele a pirított zsemle vagy kenyér kocka. Megint keverni kell.

Egy lábasban forraljunk vizet. Tegyünk bele 2 ek. sót és olajat.  A forró vízbe 2 db evőkanállal gombocókat főzzünk. Ne legyen a gombóc ökölnyi, mert nem fő át!
A gombócokat minimum 5-8 percet hagyjuk főni. Egy tésztaszedő kanállal könnyen ki tudjuk halászni, mert egyszerre nem tudjuk az egész masszát kifőzni. Kb 30-35 gombóc lesz ekkora adagból.
A kihalászott gombócokat tegyük tálra, nem kell leöblíteni, sőt. Így még magában is fő egy kicsit.
Folytassuk, amíg van massza.

Ne ijedj meg, ha a gombóc eldumálgat magában a tálon. Nem, nem az ördög szállta meg, csak a kenyér kajabál a gombócban a hőtől. Néha még puffogni is szokott. De nem kell pánikolni elszaladni azért nem fog.:-)

Személyenként 6 gombócot számolhatunk. Állásában sajna keményedik és ahogy hűl összeragad.
Tehát vendég váráskor stikában a konyhában, szét kell választani a gombócokat.
Jó tanács:
Kanalat és kiskést is tegyünk az asztalra, mert úgy könnyebb elbánni a dumálós gombócokkal.




Nincsenek megjegyzések: