Bográcsgulyás 1.


Hozzávalók: 600 g marhalábszár, 100 g sertészsír, 200 g vöröshagyma,
50 g zöldpaprika, 50 g paradicsom, 20 g fűszerpaprika, 800 g burgonya
2 gerezd fokhagyma, só, őrölt kömény, zeller levél

Elkészítése:
A húst egészben megmossuk, 1 x 1 cm-es kockára, a vöröshagymát finomra, a zöldpaprikát, a paradicsomot és a fokhagymát szeletekre vágjuk. A bográcsot a fagyott sertészsírral vastagon kikenjük és belehelyezzük a húst, rátesszük a hagymát, a fokhagymát, a köményt, a zöldpaprikát és a paradicsomot, valamint a zellerlevelet, sózzuk. Az így előkészített bográcsot a tűz fölé helyezve gyakori rázogatással zsírjára pirítjuk, vigyázva arra, hogy le ne égjen. A bográcsot a tűzről levéve a fűszerpaprikát hozzákeverjük, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje a készítményt. Visszahelyezzük a tűz fölé, lassan főzzük. Amíg a hús fő, a burgonyát megtisztítjuk, és kockára vágjuk. Amikor a hús majdnem puha, hozzáadjuk a burgonyát és a száraz csipetkét, vizet, és ha kell utána, ízesítjük, és együtt puhára főzzük. Tálaláskor a bográcsot az asztalra helyezve, apróra vágott erős paprikát, cseresznyepaprikát adhatunk hozzá, friss kenyérrel.

Nincsenek megjegyzések: