Bográcsozási trükkük, praktikák

A bográcsozás, még ma is kellemes szabadtéri program. Nem csak családi, hanem baráti körben is.
Megmagyarázhatatlan erővel hozza össze az embereket, legyenek kicsik-nagyok, fiatalok-idősek, hiszen igazi MESTERFOGÁSOK készülnek el, kisebb-nagyobb, ujjabb-régibb típusában is.
Kétféle bogrács üst létezik:
Szűk, illetve széles szájú üstnek nevezzük őket.
A szűkben a pörköltek, paprikások és halászlevek főnek, míg a másik, inkább sütéshez hasznos.
Hogy biztosítsuk az üst hosszabb élettartamát, fordítsunk gondot a helyes tisztán tartására is. PL: Főzés után, minél előbb mossuk ki az edényt és amennyiben lehetséges, töröljük szárazra, de csak belül. Kívülről, se ne sikáljuk, se ne törölgessük le a kormot. Idősebbektől hallottam, hogy még zsírral is kikenték belülről, hogy hosszabb élettartama legyen. Megjegyzem még nem próbáltam hosszabb ideig így tárolni, nem tudom, mi lehet ebből...
Öntöttvas bográcsban semmiképpen ne tároljuk túl sokáig a kész ételt, mert reakcióba lép a fémmel és hamar megromlik.
Annak érdekében, hogy ne égjen le az étel, gyakran forgassuk az üstöt és ügyeljünk a tűz erejére. Ennek megfelelő magasságba állítsuk az üstöt, föl illetve le.
A klasszikus magyar ételek is elkészíthetők, mint a körömpöri vagy az egyszerű birka, marha, disznópörkölt. Gazdagon fűszerezve az igazi és szerény véleményem szerint, ma már nem ciki a készen csomagolt magyaros fűszerkeveréket bevetni,persze mindig kell egy kis rásegítés még. A bográcsüst és a pörkölt duo csak vörösborral az igazi, rengeteg vöröshagymával és becsületes adag pirospaprikával. No meg a paradicsom, paprika, szalonna.... egek!!!  Megyek pörköltet főzni...

Nincsenek megjegyzések: