Zöldség leves

Hozzávalók:
1 db vöröshagyma apróra vágva
3 db reszelt sárgarépa
1 db reszelt gyökér ( fehérrépa )
2 db reszelt burgonya
6-8 db medvehagyma
1/2 karfiol rózsáira szedve
6 db apró gomba
1-2 újhagyma vagy 1/2 póréhagyma
Petrezselyem, zeller levél
kis tejföl, liszt
só, bors, olaj
2-3 L. sonka lé, ha nincs:
oldjunk föl vízben 1 db bármilyen húsleves kockát és tehetünk hozzá még
füstölt kockát is!


Elkészítés:
Kevés olajra dobjuk az aprított hagymát és a reszelt zöldségeket. Mindet.
Kicsit fonnyasszuk, közben mehet rá a só. A petrezselyem és zeller szárakat, ha akarjuk,
kössük össze egy madzaggal és tegyük bele. Leveleit aprítsuk és tegyük a lábasba a
párolódó zöldségekhez. Mehet bele a medve és az újhagyma is.
Mikor már kicsit össze esett öntsük föl a sonkalével. Lehet vízzel pótolni, ha nem lepi el bőven.
Forraljuk föl. Takarék lángon fedő alatt 10 percet rotyogtassuk.
Mehet bele a gomba és a karfiol vagy brokkoli, kelbimbó, ki mit szeret.
Amíg az új zöldségek is megpuhulnak, készítsük el a habarást.
Kis pohár tejfölt keverjük ki csomómentesre, kevés sóval és frissen darált borssal.
Ha minden puha, 2-3 merőkanál levest keverjünk el a tejfölben=hőkiegyenlítés- majd
folyamatos keverés mellett adjuk a leveshez.
4-5 percet még főzzük, hogy a liszt kifője magát.
( Ha még is lett benne csomó, kapj el egy habverőt és gyorsan kevergesd a tetejét. Így szét rombolod
az esetleges csomókat. )

Levesbetét lehet galuska, bármilyen apró tészta, de ne főzzük bele a tésztát.
Lehet pirítós is, amit megdörzsöltünk fokhagymával. Ebben az esetben a kenyeret egyben (szeletekben)
pirítsuk, dörzsöljük meg fokhagymával, amíg meleg, majd törjük szép szóval RUSZTIKUS darabokra, az az házira.

Nincsenek megjegyzések: