A só kiválóan kombinálható zöld fűszernövényekkel, a leginkább akkor, ha mindegyik hozzávaló kiváló minőségű. A bioboltokban kapható fűszersók többnyire 15 százaléknyi fűszernövényt vagy zöldséget tartalmaznak, például bazsalikomot, kakukkfüvet, rozmaringot, majoránnát, zellert, póréhagymát, retket, paprikát vagy hagymát.

Tengeri só

A kristályos só mellett újabban a tengeri só is reneszánszát éli. Ebben is plusz ásványi anyagok találhatók. Manapság a felhasznált étkezési só egyharmada a tengerből és egyéb sós vizekből származik. Hagyományos módon a sószárítókból nyerik ki, ahol a napon száradó sónak magas marad a nedvességtartalma. Ha ezek után nem szárítják utána mesterségesen, akkor természetes termék marad.

Biológiai jelentősége:

A sóknak elsősorban mint az élő szervezetben található folyadékok (vér, sejtközi folyadékok, sejtek citoplazmája, vizelet stb.) ionjait adó vegyületeknek van szerepük. Ezek az oldatok általában nem csak egy só oldatai, hanem többféle kationt és aniont tartalmaznak. Ezeknek az ionoknak az aránya és koncentrációja rendkívüli szereppel bír az egészséges élő szervezet egyensúlyának (homeosztázisának) fenntartásában. Minden élőlénynél alapvető fontosságú az összes szükséges só megfelelő mennyiségű és arányú pótlása (például ásványvízzel).  A felnőtt ember napi konyhasó-szükséglete kb. 5 gramm (1 teáskanálnyi).

Nincsenek megjegyzések: